Потребителите във Великобритания са били значително  по-песимистично настроени през септември на фона на високата инфлация и повишаването на водещите лихви, които надделяха над ефекта от мерките на правителството за замразяване на сметките за ток на домакинствата, съобщи "Маркетуоч". 
Барометърът за потребителското доверие, изготвян от маркетинговата компания Ге еф Ка (GfK) се е понижил до минус 49 пункта през септември спрямо минус 44 пункта през август. Това е най-ниското ниво на показателя откакто той започва да се изготвя през 1974 година. Експертите предвиждаха леко повишение, но очакванията им не се оправдаха. 
Спадът на доверието на потребителите се дължи основно на рязкото понижаване на рязкото отстъпление на изпреварващи показатели, които указват силно помрачени перспективи както за личните финанси на  гражданите, така и за развитието на икономиката. 
Значителното поскъпване на храните, горивата и обслужването на ипотеките се отразява тежко на настроенията на потребителите, посочва анализаторът от института Джа Стейтън. 
Инфлацията във Великобритания през август леко отстъпи до ниво 9,9 процента, но остава висока и близо до 40-годишен максимум. 
Проучването на Ге еф Ка, проведено между 1 и 14 септември, не отчита значителен ефект от плановете на правителството да наложи таван за сметките за енергия на домакинствата през идните две години, които влизат в сила от октомври.