Документалният личен фонд на художника Александър Неговански се съхранява в Държавен архив – Перник, съобщиха от институцията. Обособените в 86 архивни единици с хронологични граници 1899-2019 г. документи съдържат свидетелства за няколко поколения родственици на твореца, допринесли за изграждане на характера и визията му. Творческото му наследство включва стотици скици, рисунки и ескизи с туш, молив и въглен, които ще останат за поколенията в хранилището в Перник, наред с биографичните и илюстративни документи на художника и неговия род.
Александър Неговански (Александър Иванов Николов) е роден на 24 септ. 1949 г. в с. Долни Раковец, община Радомир. От 1973 г. се занимава активно с изобразително изкуство и започва да включва свои картини в окръжни, зонални и национални изложби. Жанровете, в които твори са живопис, графика, монотипия и др. Псевдонимът Неговански идва от с. Негованци, където се намира ателието му, а негов кръстник е скулпторът Богомил Живков.
Картините му варират от натура до декоративни решения. Използва маслени бои и акварели. Предпочитанията са му в пейзажния жанр, като включва природата в радомирското поле край с. Негованци, но често вплита и реалностите на действителността в индустриално развития Перник.
Александър Неговански е член на Съюза на българските художници и на Клуба на културните дейци в Перник от 80-те години на ХХ век.Творчеството му е достойно оценено – негови картини са част от частни колекции в Германия, Норвегия, Швеция, Сърбия, Гърция, Дания, Корея и др.
Дарител е на фонд „1300 години България“, Техникум по електротехника „Никола Йонков Вапцаров“ – Радомир и Средно училище с преподаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ – Перник.
Александър Неговански умира на 19 юни 2001 г. в Перник. Посмъртно с негови картини са организирани няколко изложби в Перник, Радомир и София, както и ежегодни такива в двора на ателието в с. Негованци. От началото на новото хилядолетие улицата, на която се намира ателието на художника в селото, носи неговото име. Паметна плоча е поставена в двора на ателието от семейството.