Френското правосъдие поднови разследването във връзка с "лодката ковчег", която през 2011 г. е дрейфувала две седмици край бреговете на Либия, без да й бъде оказана помощ, в която е имало 72 мигранти, от които 63 умряха, предаде Франс прес.
В нощта на 26 срещу 27 март 2011 г. надуваема лодка с африкански мигранти, повечето от които етиопци, е напуснала Триполи по посока на Италия. Сред мигрантите на борда й имало и около 20 жени, от които някои бременни, както и две бебета.  Много бързо горивото на лодката свършило и тя започнала да дрейфува. Накрая след две седмици била изхвърлена на либийския плаж на 10 април. Сред жертвите са и двете бебета.
Оцелелите подават жалба във Франция за несъдействие на хора в опасност, по-специално срещу френския флот. През ноември 2012 г. досието е преустановено, но тъжителите постигат подновяване на разследването през 2013 г., което приключило през 2018 г. отново без последствия.
Според оцелелите лодката е била снимана от военен самолет, а на два пъти над нея прелетели хеликоптери, от които един им е хвърлил бутилки вода и бисквити. На два пъти лодката е кръстосала пътя си и с риболовни кораби.
Апелативен съд в Париж е решил сега да уважи искането на оцелелите и да поднови разследването и е изискал обединяването на разследванията, водени в Белгия, Италия и Испания по същия случай, както и бордните дневници на всички кораби и самолети, които са били в зоната във фаталния период от време.