С почетен караул пред Паметника на Свободата, с благодарствен молебен, отслужен от митрополит Наум и свещеници от митрополията, с изпълнения на Общинския духов оркестър по диригенството на Димчо Рубчев и поднасяне на венци и цветя вчера в Русе беше чествана 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. 
„Най-светлият празник в историята на всяка държава е Денят на нейната независимост. За нас 22-и септември е и сред най-ярките уроци по политическо мъжество и лидерство, израз на волята на българския народ и неговите водачи за утвърждаване на страната ни като равноправна на останалите европейски държави. Израз на характера на далновидните ни политици, за които личното достойнство и националният идеал са били същинският смисъл в живота им. Нека помним, че нашите предци избраха заедно пътя на свободата и независимостта. Живеем в неспокойни времена и сякаш сме прекалено вглъбени в себе си, в собственото си оцеляване, без да си даваме сметка, че именно когато сме били единни като народ, сме успявали“, каза м словото си областният управител Анатоли Станев.
„Независимостта преди всичко е ежедневната, колективна отговорност за свободната българска държава, за свободната българска воля. Всеки ден ние трябва да доказваме, че сме смели, без да загубваме разума си, да действаме свободно и честно, без да препятстваме действията на другите, да говорим свободно, без да пречим на другите да го правят, да се изправяме гордо и смело пред своите опоненти и врагове, без да ни е страх да казваме и „Не“ на своите съюзници“, заяви от трибуната кметът Пенчо Милков.
Сред официалните гости на церемонията бяха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, администраторът на Община Гюргево Йонел Москалу и заместник-председателя на Окръжен съвет в Гюргево Елисабета Михалча. 
Присъствието на бившия русенски депутат Крум Зарков не остана незабелязано и множеството той беше посрешнат с обичайната симпатия, на която се радваше и като народен представител. Пред паметника министърът се срещна и разговаря неформално с предшественичката си Надежда Йорданова, водач на листата на ДБ, която също бе сред участниците в тържеството.