Турция трябва да защитава човешките права и правата на собственост на своето гръцко малцинство, заяви специалният представител на Европейския съюз за правата на човека Иймън Гилмор на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.
Гилмор говори по повод 30-ата годишнина от приемането от Общото събрание на Декларацията за правата на лицата, принадлежащи към национални или етнически, религиозни и езикови малцинства.
Декларацията "продължава да бъде крайъгълен камък за насърчаването и защитата на правата на лицата, принадлежащи към горепосочените малцинства", каза той и посочи няколко държави, които се отнасят зле със своите малцинства, включително използвайки ги като претекст за оправдаване на войни като тази на Русия срещу Украйна.
Споменавайки конкретно Турция, Гилмор заяви: "ЕС дълбоко съжалява за прилаганата в миналото от Турция дискриминационна политика, в резултат на която гръцкото малцинство в момента е на ръба на изчезването. Във връзка с това ЕС отново призовава Турция да защитава правата на човека, основните свободи и върховенството на закона, включително правата на собственост на лицата, принадлежащи към малцинства, и на юридическите лица на малцинствата".
Държавите трябва да засилят ангажимента си да "не изоставят никого", включително като се справят с многобройните, тежки и пресичащи се форми на дискриминация, и да изкоренят всяко подбуждане към омраза срещу лица, принадлежащи към малцинства, отбеляза той.