Френската федерация по баскетбол предупреди национала Тома Йортел, че ако изиграе дори един мач за руски отбор, той повече няма да бъде викан в представителния тим на страната. Преди ден Йортел подписа с руския Зенит Санкт Петербург, въпреки че преди Евробаскет 2022 се съобрази с декларацията на местната федерация, че в тима на Франция не могат да играят състезатели на клубни отбори от Русия и Беларус. През лятото баскетболистът спря преговорите със Зенит, но скоро след края на Европейското първенство той финализира трансфера си.
„Въпреки, че федерацията бе информирана за контактите на Тома Йортел с чуждестранни отбори, включително руски, по никакъв начин не е била информирана за подписването на договор с руски клуб“, се казва в изявлението на френската баскетболна централа.
„Играчът подписа клетвена декларация в началото на подготовката на националния отбор в края на юли, показвайки, че не е ангажиран и не планира да се обвърже с клуб от Русия или Беларус. Ако той играе за тима, тази декларация няма да бъде уважена и следователно баскетболистът вече не уважава критериите за селектиране на националния отбор за следващите международни прояви, включително Олимпийските игри през 2024 година“, добавят от федерацията.
Тома Йортел бе част от Реал Мадрид през миналия сезон, но бе отстранен по дисциплинарни причини през по-голямата част от втората половина на годината, а по-късно бе освободен. На Евробаскет 2022 с екипа на Франция той записа средно 10,4 точки и 7,1 асистенции при спечелването на сребърните медали.