Световната купа по ски-скок се завръща в САЩ за първи път след близо две десетилетия. Международната федерация по ски (ФИС) съобщи, че старт от Световната купа по ски-скокове е насрочен за февруари в Лейк Плесид.
Последното състезание в ски-скока на територията на САЩ е било през 2004-а година в Парк Сити, щата Юта. А за последен път Световната купа е провеждала част от стартовете си в Северна Америка изобщо е през 2009-а година във Ванкувър, Канада.
"Това решение и домакинството е момент, който променя играта за нашата федерация, коментира изпълнителният директор на Асоциацията по ски-северни дисциплини на САЩ Адам Провост. Възможността да докараме най-добрите ски-скачачи в света в Лейк Плесид дава за нашия спорт платформа за израстване. Ние сме далече от стандартите в този спорт от около 20 години и е време да се върнем на по-близките места то върха.
Организаторите се спряха на Лейк Плесид като крайна мярка, след като предвидената преди това дестинация Айрън Маунтийн (щата Мичиган) стана неизползваема. Лейк Плесид е традиционен американски зимен център, домакин на Олимпийски игри през 1932-а и през 1980-а годин. Регионалното ведомство на спорта на щата Ню Йорк пък инвестира допълнително сериозни средства, за да поддържа високото му ниво.
"Да имаме Световна купа по ски-скок в САЩ е пример, който ще отключи интереса на много хора, доволен е треньорът на националните отбори на страната по този спорт Андерс Джонсън.