Експерти съветват нигерийците да приемат многообразието на своята нация, за да изградят мирна и хармонична държава. В отделни интервюта за Нигерийската информационна агенция (НАН) днес в град Кадуна експертите заявиха, че нигерийците трябва да уреждат различията чрез диалог.
Експертите говориха малко след програма, посветена на Международния ден на мира през 2022 г.
Д-р Салех Момале, изпълнителен заместник-председател на Комисията за мир в щата Кадуна, заяви, че стереотипите и страховете трябва да бъдат разбити, за да се зароди мир в страната. Той заяви, че комисията е насочила общностите към изграждане на мостове на разбирателство, като по този начин значително е подобрила мира в щата Кадуна. "Въпреки че много от стереотипите и страховете от неизвестността все още продължават да съществуват, хората вече не използват ненасилието като средство за решаване на всички въпроси, които ги тревожат."
Имам Нураин Ашафа, съизпълнителен директор на Центъра за междурелигиозно посредничество, заяви, че хората трябва да възприемат културата на многообразието и приобщаването и да избягват разделението, основано на културни, религиозни или етнически различия. Той каза, че нигерийците трябва да се научат да стават граждани на света, като знаят как да общуват с хора от различни сфери на живота.
По подобен начин преподобният Джеймс Вуйе, съизпълнителен директор на Центъра, заяви, че всички заинтересовани страни трябва непрекъснато да работят за решаване на проблемите на многообразието и изграждането на мира. "Ако успеем да засилим и насърчим единството и работата в многообразието, ще имаме по-добра страна", каза той. Той призова нигерийците да живеят в мир, независимо от различията, и да практикуват и култивират отношението на мир и приобщаване, за да укрепят националното единство.
Професор Хаува Евелин-Юсуф, директор на Центъра за изследвания на половете към Държавния университет в Кадуна, се застъпи за равните възможности на жените да допринасят за изграждането на мира. Тя заяви, че участието на жените в изграждането на мира е необходимо за прекратяване на недоразуменията между общностите.
Ибрахима Якубу, експерт по журналистика, посъветва собствениците на частни медии да наемат само професионални журналисти, тъй като някои от кризите в страната са породени от непрофесионалните действия на някои медийни организации. Якубу добави, че е наложително да се наемат професионални журналисти, които да противодействат на фалшивите новини в социалните медии. 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)