Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които вчера бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес.
Това са най-големите протести в страната от тези, последвали обявяването на началото на офанзивата в Украйна.
Сайтовете на компании за въздушен превоз бяха залети от заявки след речта на Путин, показвайки притесненията на много руснаци. Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа.
"Всички се страхуват. Аз съм за мира и не искам да ми се налага да стрелям. Но в момента е много опасно да се излиза, иначе щеше да има много повече хора", обясни Василий Федоров, участващ в протест в Санкт Петербург. Студентът носи пацифистка емблема на гърдите си.
По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за военния комисариат (орган, отговарящ за мобилизацията - бел. ред.).
Задържани има и при протести в Екатеринбург, Перм, Уфа, Челябинск, Красноярск, Воронеж, Краснодар, Твер, Саратов, Калининград, Рязан, Петрозаводск, Иркутск, Архангелск, Тула, Новосибирск, Королев, Улан-Уде, Железногорск, Ижевск, Самара, Салават, Волгоград, Вологда, Якутск, Томск, Тюмен, Казан, Иваново, Сиктивкар, Сургут, Нижни Новгород, Калуга, Вятски поляни, Смоленск и Белгород, по данни на OВД-Инфо.