Външните министри на Турция, Иран и Русия обсъдиха сирийската криза в кулоарите на Общото събрание на ООН в т.нар. формат Астана,  съобщи Анадолската агенция.
Разговорите между външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан и руския външен министър Сергей Лавров се проведоха в турски център "Тюркеви", близо до централата на ООН.
Специалният пратеник на ООН за Сирия Геир Педерсен също присъства на срещата според турското външно министерство.
Въпреки че не беше публикувана допълнителна информация за срещата, Чавушоглу съобщи в Туитър, че продължават „дипломатическите усилия за намиране на политическо решение на сирийската криза“.
Началото на процеса Астана бе дадено през 2017 г. в опит да се възстановят мира и стабилността в опустошената от продължаващата гражданска война в Сирия.
На 19 юли в Техеран се проведе тристранна среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, руския президент Владимир Путин и президента на Иран Ебрахим Раиси.
Лидерите се събраха на 7-ата среща на върха във формат Астана, за да обсъдят последните събития в Сирия, борбата срещу терористичните групи, които представляват заплаха за регионалната сигурност, хуманитарната ситуация и доброволното завръщане на сирийците в Сирия.