Специалисти от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни при избор и поддръжка на климатици.  Зачестили са сигналите от хора, жертва на несертифицирани фирми, които предлагат нискокачествени продукти и услуги, посочват от БАОВК.
„Отоплението с климатици през този сезон е най-икономичният вариант за потребителите. Както се случва във всеки бранш, когато има голямо търсене на пазара се появяват множество фирми, които предлагат продукти и услуги. Проблемът е, че голяма част от тях предлагат нискокачествени продукти без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е възникнал проблем с предлагания от тях уред. Все повече потребители, жертва на такъв тип фирми се свързват с нас за съвет и повече информация“, коментира Петър Хетемов от БАОВК.  
Специалистите от бранша коментират, че подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори,  които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри. Основната препоръка на специалистите от бранша е потребителите да избират доказани фирми и внимателно да се информират за техния опит и сертификати за извършване на инсталация на климатична техника и работа с фреони.