Икономиката на Гана е нараснала с 4,8% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 4,2% за същия период на 2021 г., предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА, позовавайки се на съобщение на Статистическата служба на Гана.
Правителственият статистик, професор Самуел Кобина Аним, каза, че подсекторите производство, култура, добив и кариери, информация и комуникация и образование са основните двигатели на растежа на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие на 2022 г.
Основните подсектори с ръст над 10% през това тримесечие са образованието (13,2%), здравеопазването (12,7%) и информацията и комуникацията (12,4%).
Петте подсектора, отбелязващи спад през първото тримесечие на 2022 г., са професионални, административни и спомагателни дейности (-11,0 на сто), недвижими имоти (-5,7 на сто), вода (-2,7 на сто), електроенергия (-2,2 на сто) и горско стопанство и дърводобив (-0,2 на сто).
Той каза, че темпът на растеж на БВП без нефт и газ (БВП без петрол) се е свил през второто тримесечие на 2022 г. на 6,2% от 6,6% за същия период на 2021 г.
Секторът на услугите отбелязва най-висок ръст от 5,2 на сто, следван от сектор селско стопанство с ръст от 4,6 на сто и сектор промишленост с темп на растеж от 4,4 на сто.
Растежът на БВП е основният показател за икономическото представяне. Има три подхода, използвани за измерване на БВП: подход на продукцията, подход на разходите и подход на доходите.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)