Европейската агенция по лекарствата (EMA) подчерта във вторник, че въпреки че случаите на новия коронавирус в Европа са намалели, пандемията все още не е приключила и европейските страни трябва да се подготвят за възможността от нова есенна вълна.

„Данните показват, че през последните седмици е имало намаление на общия брой на (SARS-CoV-2) случаите и смъртните случаи, дължащи се на COVID-19 в Европа“, каза Марко Кавалери, ръководител на дирекцията на EMA, отговаряща за заплахите за здравето и стратегия за ваксиниране, по време на пресконференция.

„Но с идването на есента трябва да се подготвим за нова вълна от инфекции“, добави той.

Според г-н Кавалери през двете години на пандемията се е развивал същият сценарий, есенна вълна е имало и през двете години и се очаква тенденцията да бъде регистрирана и тази година.

Той също така посочи необходимостта да бъдем бдителни за нови варианти на вируса.

„Подвариантът BA.5 на Omicron все още е доминиращият в Европа“, отбеляза той, но „трябва да сме нащрек за други варианти. Например BA.4.6 се разпространява бързо в Европа и вече е открит в Европа.

Освен това BA.2.75 е подвариант, който предизвиква загриженост.’

„Това, което ми е ясно и трябваше да стане още по-ясно от презентацията на д-р Кавалери, е, че ние в Европа все още смятаме, че пандемията продължава“, каза Стивън Тирструп, главен медицински директор на EMA.

Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата препоръча одобрение на модифицирани ваксини за подвариантите BA.4 и BA.5, в допълнение към оригиналната форма на SARS-CoV-2.