Във Велико Търново преди 143 години, при приемането на Търновската конституция, за първи път звучи военна духова музика и досега военните духови оркестри са неизменна и много важна част от българската армия и затова трябва да им отдадем чест, каза при откриването на 15-ия Фестивал на военните духови оркестри бригаден генерал Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Военните оркестри са създадени още преди да имаме държава и са важна част от духа на армията, те са важна част от всички военни и обществени ритуали, допълни той. 
Фестивалът беше открит днес с дефиле на централната улица в навечерието на честването на 114 години от обявяването на Независимостта. Военният духов оркестър на гарнизон в Браила с диригент първи лейтенант Лонут Раул с мажоретен състав е чуждестранното участие. По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подполковник Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска.
Фестивалният духов оркестър „Маестро Николай Косев“е домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков.
Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11:30 часа от Царевец. В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на военните музиканти на площада пред сградата на Български пощи. Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.