Министърът на външните работи Никос Дендиас, говорейки в Ню Йорк, изпрати послание, че „правителството на Мицотакис насърчава амбициозен проект за превръщане на Гърция в енергиен център и чрез своята свързаност с Египет, за да може да предостави на европейския пазар възможности за справяне с кризата на енергийния баланс, причинена от руската инвазия в Украйна", предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Дендиас направи изявлението след тристранна среща във вторник с колегите си от Египет Самех Шукри и от Република Кипър Йоанис Касулидес в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
„Днес имахме много интересна среща с външния министър на Египет Самех Шукри, последвана от тристранна среща между Гърция, Египет и Република Кипър с Йоанис Касулидес. В този план бяха обсъдени всички проблеми в региона “, каза Дендиас.
Сред засегнатите теми, каза министърът, са енергетиката, взаимовръзката на Гърция с Египет и ролята на Египет в енергийната сигурност на ЕС.
„Както е известно, ние имаме сърдечно разбирателство и споделяме идентични възгледи по редица проблеми и ситуации с Египет и разглеждаме по същия начин агресивното поведение на Турция и нейното незачитане на Женевските конвенции по морско право и тяхното прилагане в Източното Средиземноморие“, каза той.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)