Баскетболният клуб Шумен започва участието си в Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже с амбиция да играе в плейофите на първенството и да се представи успешно в мачовете от турнира за Купата на България. Това съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен треньорите Янко Янков и Звонко Папак, на която присъстваха капитанът на отбора Виктор Серафимов и новите попълнения в състава Николай Георгиев и Адриан Секулов.  
„Тази година и треньорите, и играчите си поставяме за цел да постигнем повече победи, да участваме за купата на България и в плейофите. Това означава да сме сред първите осем отбора. Тази година първенството е с един отбор повече, включва се и ЦСКА, конкуренцията се увеличава. Ще се опитаме от мач на мач да повишаваме нивото на игра. Потенциалът мисля, че го има, другото е много работа“, каза Янков. По думите ми и тази година отбора на Шумен е сред най-младите в НБЛ. „Тази година имаме трима състезатели, които са на 26-27 години, всички други са по-млади. На това ниво обаче осъзнаваме, че и очакванията към нас след първия си сезон в Националната баскетболна лига са по-големи, в който тръгнахме с идеята да сме участници и да не сме последни в класирането“.
От миналогодишния състав в отбора останаха петима състезатели – капитанът Виктор Серафимов, Георги Кендеров, Константин Паисиев, Теодор Димитров и Пламен Русков.
"Привлякохме двама български състезатели - Николай Георгиев от Рилски спортист Самоков и Адриан Секулов, прекарал по-дълъг период от спортната си кариера в отбора на Академик. Ще разчитаме и на трима нови американски състезатели – Рей Дову, който ще играе на позиция център, както и на крилата Самуел Адевумни и Джавонте Елис. В отбора се завърна и един от нашите юноши Никола Николов, който миналата година се състезаваше в отбора на Шоутойм в „А група“ мъже. "В селекцията и в тренировъчния процес ще бъдат включвани и юноши от школата, които да израстват покрай мъжкия отбор, които ще се изявяват най-вече в отбора ни в „А група“, уточни Янков. 
„В предсезонната си подготовка изиграхме една контролна среща с отбора на Черно море Тича. Утре заминаваме за Сърбия, където ще изиграем три контролни срещи. Преди началото на първенството в Националната баскетболна лига ще играем на 27 септември, от 18:00 часа, в зала „Арена Шумен“ отново срещу отбора на Черно море Тича, а на 2 октомври в Плевен – с местния Спартак“, допълни той. 
Благодарение на участието на отбора в Националната баскетболна лига, се увеличи интереса към спорта сред децата на Шумен, което задължава треньорите в клуба да продължаваме да се трудим, каза още треньорът.
Той припомни, че първата официална среща на Шумен от новия сезон в НБЛ е на 8 октомври в Бургас срещу отбора на Черноморец, а първото домакинство - срещу ЦСКА.  Билетите за домакинските мачове на баскетболния отбор в зала „Арена Шумен“ ще бъдат 10 лева за възрастни, 5 лева – за пенсионери и ученици, а за децата под 12 години входът ще е безплатен. От следващата седмица предвиждаме да бъдат пуснати в продажба и абонаментни карти за домакинските мачове за целия баскетболен сезон, с подарък от клуба - фен артикул, допълни Янков. 
Капитанът на отбора Виктор Серафимов : „И аз мисля, че имаме потенциал за доста добро представяне“
„И аз мисля, че имаме потенциал за доста добро представяне от участието си в Националната баскетболна лига през миналия сезон“, каза на пресконференцията капитанът на отбора Виктор Серафимов. „ Атмосферата в отбора за момента е доста добра, всички искаме да напредваме. Всички сме млади, натискаме в тренировъчния процес и смятам, че тази година ще зарадваме шуменската публика с повече победи. Със съотборниците ми от миналата година определено има една химия, защото вече сме играли заедно. Новите момчета се включват доста добре и определено мисля, че на игрището сега има много по-зрели играчи отколкото преди една година“, каза Стефанов. 
Баскетболният клуб Шумен ще участва за втора поредна година в НБЛ. Преди това отбор от областния град игра на най-високото баскетболно ниво у нас през 2002 година, под името „Фикосота“, като достига до финал на турнира за Купата на България и три години игра в европейските клубни турнири. 
(Видеозапис на пресконференцията е поместен в Пресклуб – архив).