През новия творчески сезон на Симфоничния оркестър в Сливен, за първи път в града и в страната ще има детски концерти-спектакли за деца. Това каза пред журналисти директорът на културния институт Кремена Оксенкруг. Музикалните приказки са предназначени за деца от 5 до 11 години, представленията ще бъдат в събота сутрин, когато родителите са свободни и могат да посетят семейно културните събития. Целта на организаторите е да възпитат у своята публика от ранна възраст вкус, усещане за красивото, добро възпитание.
Приказките ще бъдат разказвани и изигравани от осем млади актьори на възраст от 13 до 18 години от театрална студия "Хвърчащите хора" към Военен клуб - Сливен. "С огромна радост прегърнахме идеята на Кремена Оксенкруг, че трябва да се намери място за децата в залата, където се свири симфонична музика, каза Вяра Начева, ръководител на театралната студия и режисьор на музикалните приказки. Деца ще разказват приказки на деца, ще звучи симфонична музика на живо. Надявам се всички да си дадат сметка колко вълнуващо събитие ще бъде това." Тя допълни, че музикалното възпитание на младите актьори вече е започнало с помощта на директора на Симфоничния оркестър. От миналата година те посещават концерти, като за мнозина от тях е било за първи път.
"Този формат се прави за пръв път в Сливен, отбеляза Кремена Оксенкруг. Има нужда от подобни културни събития за деца в тази възраст, родители споделиха, че в календара липсват подобни." Тя подчерта, че този концерти не са образователни и посещенията не са организирани.
Диригент на детските концерти ще бъде младият маестро Симон Павлов, който е родом от Сливен.
Първото от поредицата музикално събитие за деца и родители ще бъде на 8 октомври от 10 часа в зала "Сливен" по приказката на Ханс Кристиян Андерсен "Свинарят".