Служителите в текстилната, шивашката и обувната индустрия, както произвеждащите пътническите стоки и чанти в Камбоджа, ще получават минимална заплата на стойност 200 щатски долара от януари следващата година, според прессъобщението на министерството на труда и професионалното обучение, публикувано тази сутрин, предаде АКП за БТА.
От министерството казват, че Консултативният комитет по труда, съставен от представители на правителството, служители и работодатели, се е съгласил минималната заплата да бъде повишена на 198 щатски долара на месец. Министър-председателят Хун Сен е решил да добави 2 щатски долара, като общото увеличение така ще възлиза на 200 щатски долара месечно.
Заедно с други надбавки, като например частични пътни и квартирни разходи, бонус за постижения в работата, надбавка за храна и бонус за прослужено време, служителите ще могат да получават средно между 217 и 228 щатски долара месечно.
Минималната месечна заплата за 2022 г. е 194 щатски долара спрямо 192 щатски долара през 2021 г., 190 щатски долара през 2020 г., 182 щатски долара през 2019 г. и 170 щатски долара през 2018 г.
Правителството на Кралство Камбоджа е определило политика за увеличаване на минималната заплата на шивашките работници всяка година.
(Новина, избрана от камбоджанската агенция АКП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)