Площите с лозя в Албания се увеличават от година на година, най-вече през последните 10 години, съобщи АТА.
Заместник-министърът на земеделието и развитието на селските райони Енио Цивици каза в телевизионно интервю, че „за една година Албания консумира приблизително шест милиона литра вино и през 2021 г. местното производство покри потреблението с 212 тона, като значителна част от него отиде за износ, а останалото вино дойде от внос“.
По думите му от няколко години Албания изнася вино за няколко страни от региона и извън него.
Над десет процента от общото вино, произведено в страната, отива за износ, а винарската индустрия в Албания повишава качеството на продукта според най-добрите стандарти, за да се продава виното „произведено в Албания“ на международния пазар.
За да се разшири пазарът на албанско вино, както в страната, така и в чужбина, първо трябва да се повиши качеството на продукта и за да се стигне до това, министерството на земеделието за първи път работи по изготвянето на закон за лозарството и винопроизводството.
„На приключване е изготвянето на кадастър на лозята, което ще ни предостави пълна и точна информация за местоположението на лозята, сортовете им и точните им площи“, каза Цивици, като посочи, че тази „база данни“ ще внесе яснота по отношение на повишаването на сигурността и качеството, за да даде възможност за честна конкуренция.
„Тези, които искат да се занимават с този сектор, имат възможност да получат нужната информация и да се адаптират правилно към пазара. Искаме да имаме една марка, емблеми на албанското вино, които да се конкурират и на местния пазар, и в чужбина, с вносните вина“, каза той.
В момента в Албания работят над 35 сертифицирани и лицензирани винарни.