С безплатен вход в обектите на Историческия музей търговищенци могат да се докоснат до миналото в Деня на Независимостта. Регионалният исторически музей отваря Славейковото училище за посетители в празничния 22 септември, съобщиха от ръководството на културната институция. 
В емблематичната за областния град сграда – част от музейния комплекс, изкушените от историята могат да видят постоянната експозиция Възрожденска класна стая. Подредени са и няколко изложби: „Късноантична и средновековна крепост „Мисионис“ (Последни проучвания)“. Тя е посветена на 60 години от началото на археологическите разкопки на крепостта; „Елате ме вижте“ - колекция сукмани и саи от фонда на РИМ – Търговище.
Изложбата „Когато момчето става мъж. Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”, представя вътрешноказармения всекидневен живот на някогашните войници - униформено облекло, лични вещи, снимки и документи. Тя бе открита в Търговище през юни и ще остане до края на октомври.
Могат да се разгледат още експозициите: „Нюйоркски митрополит Андрей (1886 – 1972 г.)“;  „С дъх и дух на Търговище”, подготвена по повод навършилите се 55 години от създаването на Духовия оркестър към Община Търговище, както и „Велик е нашият войник”.
Екипът на музея ще очаква посетители от 9:30 до 13:00 часа в деня, когато българите си спомнят 22 септември 1908 г., когато в Търново е провъзгласена Независимостта на България – акт, с който българската държава отхвърля своята политическа и финансова зависимост от Османската империя.