Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел беше домакин на неформална среща с лидерите на Западните Балкани в кулоарите на Общото събрание на ООН вчера, съобщава МИА.
Тези неформални срещи се провеждат два пъти годишно в Брюксел и Ню Йорк и представляват възможност за размяна на мнения за предизвикателствата в региона и за европейското бъдеще на Западните Балкани, се посочва в прессъобщение, цитирано от агенцията.
Дискусията е била фокусирана върху глобалните и регионални отражения на незаконната и непровокирана агресия от страна на Русия срещу Украйна. Върховният представител Борел и лидерите от Западните Балкани са обсъдили въпроса как заедно да се справят с негативните последици от тази война върху цените на храната и енергията и върху стабилността и сигурността в Европа и в световен мащаб.
Борел е подчертал подкрепата, която ЕС оказва на Западните Балкани за повишаване на енергийната сигурност и за справяне с хибридните заплахи, включително кибернетичните и чуждестранните информационни намеси и манипулации.
ЕС и Западните Балкани ще продължат да бъдат заедно, изправяйки се срещу предизвикателствата, които непровокираната война на Русия в Украйна ще предизвика в глобален план. ЕС напълно приобщава Западните Балкани към своите инициативи за смекчаване на последиците от войната, се посочва още в съобщението.