На 19 септември се състоя официална премиера на новоиздадения сборник с разкази и истории „Разкажи за твоята България“ в Посолство на България в Брюксел. Книгата събира текстове от над 71 автори, посветени на красотата и културно-историческото богатство на нашата страна.

Трудът е плод на инициативата „Работилница за репортери“ на българския журналист Десислава Василева, която вече шест поредни години събира, насърчава и предоставя платформа за развитие на млади таланти от всички кътове на България. В проекта са взели участие ученици от 9 до 12 клас. На премиерата в Брюксел присъстваха победителите от последните три издания на проекта, както и техните подгласници – Калина Александрова, Емили Караколева, Павела Костова, Елина Алипиева и Мариана Георгиева.

Ето какво сподели Десислава Василева за рубриката БГ Свят на БТА.
Какво Ви вдъхнови да инициирате този проект преди шест години?
В хода на работата ми направи впечатление, че в голяма част от двайсет и двете общини в Софийска област има медии, които отразяват какво се случва там, но в моя район Божурище редовно се състоят инициативи, фестивали и събития, за които хората не разбираха. Оттам дойде идеята да направя регионална медия, защото смятам, че е важно хората да бъдат ангажирани и активни. След като я създадох, трябваше да организирам по някакъв начин и обществеността. Тогава реших да се обърна към младите, като им дам шанс за изява – хората, които обичат да пишат. От наша страна ние ги ориентираме кариерно, даваме им шанс да се докоснат до практиката като журналисти. Това беше първата идея.
Всъщност тя бе провокирана и от нещо друго. Когато аз бях на възрастта на участниците в работилницата, нямах представа какво исках да правя. Всъщност знаех, исках да се занимавам със спорт, но поради проблеми с гръбначния стълб ми бе категорично забранено да следвам това, което си бях намислила. Тогава моята учителка по литература ми каза "Деси, ти можеш да бъдеш един прекрасен Пи Ар, това е нещо много твое". Тогава тя повярва в мен, даде ми посока. Реших, че трябва да правя същото и с други хора на тази възраст. Хора, които са в колебание – да откриваш потенциала, да го развиваш, да виждаш таланта и да помагаш той да получава своето публично развитие. Така дойде идеята за Работилница за репортери, която в последствие доби мащабите на национален проект.
Какво бихте пожелали на българите, които живеят в чужбина?
Първото нещо, които бих искала да им пожелая е да прочетат „Разкажи за твоята България“. Това е книга, която истински докосва, много въздейства и много ще им напомни за нашата родина, ще ги изпълни с позитивизъм и с надежда, че бъдещето е добро и светло.
Интервюто е осъществено със съдействието на Георги Вутов - сътрудник в Посолството на България в Брюксел.