През миналата година е имало рекордно увеличение на броя на висящите дела, които се прехвърлят за следващата година. 2021 г. е приключила с 85 хиляди висящи дела, прехвърлени от предишната година. От 2018 г. до края на миналата година броят на гражданските дела се е удвоил. Това се казва в доклада „Регрес на гражданското правораздаване“ на Косовския правен институт (КПИ), в който наред с останалото е разгледана и ефективността на съдиите при разглеждането на такива случаи, съобщи КосоваПрес специално за БТА.
Според КПИ съдиите не са се съобразили с регламента на Косовския съдебен съвет и са разрешили 115 дела по-малко, отколкото са били задължени.
В публикацията на доклада изследователят Гзим Шала от КПИ казва, че има известен регрес в работата на гражданските отделения при разглеждането на делата.
Също така при представянето на доклада Анеса Ходжа от КПИ заяви, че от 2018 до 2021 г. броят на висящите дела се е удвоил.
„КПИ през 2021 г. проследи 1166 дела от граждански характер. 911 или 78,1 процента са били разгледани, а други 255 или 21,9 процента са били отложени. Според данните всяко пето заседание се отлага. Това става по различни причини, най-разпространената е отсъствие на жалбоподателя, но също така и заради съдиите. Заседанията са били отложени в 24,7 процента от делата. Смята се, ме това е един от основните проблеми на цивилното правораздаване в Косово и се смята, че тови обем също така засяга качеството на решенията по граждански дела, издавани от съда. КПИ установи, че през 2021 г. е отбелязано рекордно нарастване на броя на висящите дела, които се прехвърлят от една за следващата година. Ако погледнем хронологически от 2018 г- до края на 2021 г. броят на висящите дела почти се е удвоил. Докато през 2018 г. броят им е бил 44213, то през 2021 г. той е нараснал до 85 087 дела“, каза Ходжа. 
КПИ смята, че фактор за увеличаване на броя на висящите дела е увеличаването на броя на внесените дела.
„Само през 2021 г. са били внесени 43 536 дела, което в сравнение с 2018 г. е повече от два пъти увеличение. Основната причина за увеличаването на случаите и тежкото претоварване на съдебната система се смята, че е неадекватното управление на институциите, които са ангажирани с изпълнението на задълженията по колективните договори. Неизпълнението на задълженията, които произтичат по колективните договори от административните институции, води до това правата по тези договори за бъдат придобивани само чрез съдебни процедури и този подход е натоварил силно съдебната система. Там само през последната година 40 процента от случаите са били с такъв характер“.
Освен това се отбелязва, че тази ситуация натоварва държавния бюджет, а броят на висящите дела допринася за неефективността на съдиите. 
„През 2021 г. е имало 108 съдии, които са се занимавали със съдебни дела. Около 214 дела са били разрешени от един съдия. Според регламента на Косовския съдебен съвет всеки съдия е длъжен за разреши 329 дела годишно. По този начин средно съдиите са разрешили 115 дела по-малко от задължението си според регламента, т.е. две трети от препоръчителната норма“, каза тя.
В публикацията на доклада се казва, че по време на мониторинга е бил установен случай, при който средната продължителност на разглеждането му е била надхвърлена. За приключването му са били необходими повече от 14 години.