Бразилският президент Жаир Болсонаро, който се бори за преизбиране следващия месец, използва днес речта си пред Общото събрание на ООН, за да припомни заслугите на своята администрация, съобщи Асошиейтед прес.
В речта си Болсонаро наблегна силно на икономиката, започвайки с програмата за социални помощи, раздадени на милиони бразилци по време на пандемията. Неотдавна програмата беше удължена до декември. Болсонаро подчерта и намаляващата безработица и дефлацията в най-голямата латиноамериканска държава.
Той отправи нападки срещу основния си съперник на предстоящите избори, бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, който е фаворит във всички социологически проучвания. Болсанаро посочи, че той е осъден по обвинения в пране на пари и корупция.
Засягайки темата за руската инвазия в Украйна, крайнодесният лидер призова за прекратяване на огъня, но отхвърли санкциите и икономическата изолация на Русия.
Болсонаро беше първият световен лидер, който говори на започналата днес обща политическа дискусия на сесията на Общото събрание на ООН. По традиция се очакваше президентът на САЩ Джо Байдън да говори втори, но заради пътуването му до Лондон за погребението на английската кралица изказването му беше преместено за утре.