Русенската „Син Карс“ е е договорила ползването на съществуваща платформа с електрическо задвижване, разработена от наложен европейски автомобилен производител, с която ще бъде запълнена предлаганата гама с най-малките лекотоварни автомобили (до 2000 кг общо тегло), съобщиха вчера от компанията. Идеята е по този начин да бъде спестен много времеви и финансов ресурс за развойна дейност. 
Върху готовата платформа ще бъдат вградени вече създадените от „Син Карс“ системи, купе и компоненти, спазвайки заложената посока на развитие и решения за мобилността в градската среда. Това ще позволи да бъде увеличен многократно капацитетът на производството, като към 2030 г. целта е да се доставят 100 автомобила на производствена смяна - или около 100 000 броя автомобил годишно. При изпълнение на поставените цели приходът ще надхвърли 5 млрд. евро на година, се казва в съобщението на „Син Карс“ до Българска фондова борса, където се търгуват акциите на компанията.
Както „Утро“ писа, на специално събитие по случай откриването на новата производствена линия в R&D-центъра на фирмата в Русе бяха обявени дългосрочните плановете за развитие на производството, както в България, така и в Румъния. Продължава усилена работа за усъвършенстване на работните процеси като целта е да бъде достигната максимална ефективност и бързина. За следващата година е заявена поръчка за над 400 броя L-CITY само за холандския пазар.
Утвърдените методи на производство в R&D-центъра в Русе ще бъдат имплементирани и в новия завод в град Гюргево, Румъния. Теренът, който е избран съвместно с община Гюргево, е разположен на границата между България и Румъния - на пътната артерия, свързваща Европа и Азия.
Паралелно с усъвършенстване на процесите, започва и разработването на следващите модели, като първият ще е L-CITY куриер (до 3,5 т), следван от закрит и открит пътнически модел.