Само две фирми подадоха оферти по обявената от Община Русе обществена поръчка за доставка и монтаж на екологични отоплителни уреди на стойност малко над 1,5 млн. лева с ДДС. Новите екологични системи трябва да заменят замърсяващите въздуха печки на дърва и въглища. Целта е да се намалят емисиите фини прахови частици от битовото отопление в атмосферния въздух на територията на община Русе. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Програма LIFE на Европейския съюз, по която на теритопията на общината са одобрени около 400 домакинства. Друг е въпросът дали при рязкото поскъпване на пелетите и природния газ те все още искат да отопляват жилищата си с тези горива.  
Общината пуска поръчката за екопечки за втори път. Първата процедура бе прекратена през май, тъй като нито една оферта не отговаряше на изискванията. Сега по двете обособени позиции - за пелетни и за газови устройства, има подадена само по една оферта. 
Поръчката за доставка и монтаж на пелетни отоплителни устройства отново иска „НЕС - Нови енергийни системи“ ООД. За 45 пелетни топловъздушни камини, 271 пелетни камини с водна риза, 96 пелетни котли с водна риза и 179 стоманени панелни радиатора тя иска 1 138 508,31 лева без ДДС. 
Кандидат за доставката на газови отоплителни устройства е „Витоша газ“ ЕООД. Предложената от това дружество цена от 139 863,98 лв. обаче надхвърля максимално допустимата стойност на поръчката от 116 166,75 лв., така че по тази позиция е възможно да няма  избран доставчик. Общината иска доставката на 60 газови котли и конвектори със 76 панелни радиатори. 
Срокът за изпълнение на доставката и монтажа на отоплителните устройства е до 60 дни, считано от датата на получаване на възлагателно писмо от Общината.