Тази изложба е уникална с това, че в нея могат да бъдат видени неща само тук и никъде другаде по-света. Това каза проф. Николай Спасов при откриването на новата временна експозиция на Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) “#ВижНевижданото: Зората на човечеството”.
Тя бе открита тази вечер във фоайето на НПМ-БАН от министъра на културата проф. Велислав Минеков, от директора на музея проф. Павел Стоев, от нейния куратор проф. Николай Спасов и от доц. Ина Анева, ръководител направление “Биоразнообразие, биоресурси и екология” в БАН.
Министър Менеков изрази радостта си за осъществяването на тази изложба, която показва доказателства за историята на човечеството. Надявам се тя да привлече колкото се може повече посетители.
Музейния разказ, който проследява изложбата,  започва с история за първия потенциален предчовек - грекопитека и с най-новите находки, отбеляза проф. Николай Спасов. Представена е и находка, която още не е публикувана в научните издания - бедрена кост, разказа проф. Спасов и отбеляза, че това същество наистина е най-сериозният кандидат за наш пръв предшественик. Музейният наратив минава през историята на човешкия род, който се зародил в Африка и показва изследванията на учените, които са свързани с проникването на човека в Европа, което вероятно е станало преди около 2 млн. години. Изложбата завършва с останките на първите европейци, намерени при разкопките на доц. Николай Сираков от НАИМ-БАН. Те показват, че първите европейци са минали през Балканите, в което няма нищо учудващо. Техни останки са намерени засега само в пещерата Бачо Киро, допълни проф. Спасов.
Експозицията е втората от серията временни изложби, представящи непоказвани досега образци от научните колекции на НПМ-БАН. Тя е свързана с палеоантропологичните открития, направени в страната ни и на Балканите през последните 15 години - находки, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа.
Изложбата е реализирана от екип на НПМ-БАН под ръководството на проф. Николай Спасов, в състав Нора Караламбева, Ралица Коньовска, с помощта на Росен Спасов и със съдействието на Националния археологически институт с музей при БАН и Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”.