Над хиляда самодейни изпълнителя и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове се очакват на Националния фолклорен събор „Ритъмът на България“ в Ловеч. Той ще продължи четири дни – от 22 до 25 септември, на откритата сцена в двора на бившата казармата, каза за БТА Кристиан Костов, председател на Народно читалище „Бяла Анаста - 2016 г.“, организатор на събора. По думите му тазгодишното издание обединява две – 6-то и 7-мо, тъй като миналогодишното заради пандемия не се е състояло. 
Съборът е разделен на четири категории, разпределени за всеки ден. Първата е на 22 септември – Ден на независимостта, и е посветена на автентичния фолклор и народните обичаи. В програмата е включен типично ловешкият обичай „Кумичене“, още - обичаят „Джамал“ от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба, надиграване на най-добрите танцьори и др.
Вторият ден ще започне с дефиле от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ до сцената в бившата казарма. Тази част от фестивала е посветена на Представителния общински духов оркестър на Ловеч. Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от Народно читалище „Бяла Анаста 2016“, облечени в народни носии, посочи Костов.
Фестивалната програма с изпълнения на участниците е третия ден от събора, а на следващия е конкурсната част, в която ще участват над 80 колектива и над 20 индивидуални изпълнители.
Медали и грамота ще получат индивидуалните изпълнители, а груповите – статуетки и диплом за първите три места.
Всяка вечер ще има гост изпълнител. На сцената ще се качат Христо Косашки и Танцова формация „Балкански огън“, квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев и Станислава Димитрова – Съни. 
Предвидени са павилиони за майстори на народни занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства,  храна и напитки.
Организатори са Народно читалище „Бяла Анаста 2016“, Народно читалище "Напредък - 1920 г." и Модна къща „Перлита“.