Бившият министър-председател на България Филип Димитров ще участва в представянето на книгата „Криминализацията на комунизма в европейското политическо пространство след Студената война“. Автор на тома е френският политолог Лор Ноймайер. Освен Димитров в премиерата на книгата на български език ще се включат още проф. д-р Момчил Методиев, доц. д-р Иван Н. Иванов и  Лъчезар Тошев, съобщават издателите от „Рива“.
Събитието ще се състои на 27 септември в Унгарския културен институт в София.
„Криминализацията на комунизма в европейското политическо пространство след Студената война“ се фокусира върху парламентарното утвърждаване на заключенията от анализа на комунизма като тоталитарно управление, достигнати в Парламентарна асамблея на Съвета на Европа и в Европейския парламент.
„В наше време се нуждаем не само от икономическо и политическо разширяване на Европа. Нуждаем се от единно европейско разбиране за историята, от уеднаквяване на предразсъдъците и на различните исторически тълкувания – защото единствено по този начин можем да продължим пътя си към по-добра бъдеща Европа“, коментира за книгата Туне Келам, бивш член на Европейския парламент от Естония.
Лор Ноймайер е френски политолог, доцент по политология в Университета I Пантеон в Сорбоната. Тя се занимава с научни изследвания в лабораторията в Европейския център по социология и политически науки във Франция. Ноймайер е един от редакторите на книгата „История, памет и политика в Централна и Източна Европа – Игри на паметта“ (2013). / ГН