„Главният урок, който Мерсия МакДермот дава на българина е, че трябва да тачи родината си. Това е главният урок, даден от външен човек. Една държава без история е дърво без корен“. Това каза пред БТА Зоя Дюбоа, преводач на мемоарите на британската писателка „Имало едно време в България…“. Книгата излиза за първи път на български език, а премиерата на изданието се състоя в галерия-книжарница „София прес“.
„Това са мемоари на Мерсия МакДермот за едно време, което е много-много далеч от нас. То започва след Втората световна война. Тогава, когато всичко навсякъде е разрушено, трябва да се възстановява и много от хората, за които се пише в тази книга, вече не са сред нас. И едно от най-впечатляващите неща е, че тя е писала само положителни неща за една държава, която не й и е родна. По-българка от българите я наричаме“, коментира Дюбоа. Сред историческите личности, споменати в „Имало едно време в България…“, са светите братя Кирил и Методий, Васил Левски, Георги Димитров и др.
Книгата е базирана на личните наблюдения и впечатления на Мерсия МакДермот, с която Зоя Дюбоа продължава да обменя кореспонденция. „Тя е земен, скромен и много достъпен човек. За своите книги ми сподели, че не желае да пише на академичен език. Защото академичният стил разваля удоволствието от четенето на книгите. И ми каза да отбележа, че това не са романи – всичко е базирано на документи, но нарочно е написано в този стил“, допълва Дюбоа.
„Забележително е нейното отношение към природата ни, която нарича „магическа“, към диханието на Розовата долина, към културното наследство, което София притежава като безценен ореол на мъдрост, поетичност и надежда. Атмосферата на „Имало едно време в България...“ ще изненада скептиците, които са вечно недоволни от развитието на държавата ни. Те забравят, че цивилизационните етапи в конструирането на националната идентичност са красиви в своята национална екзотика. Оригиналността на нашия начин на живот е доловен перфектно от една чувствителна жена и великолепен писател“, казва поетесата и литературен критик Анжела Димчева по повод мемоарите. Тя допълва, че към момента се работи върху втори том със спомени на писателката за България.
 
Мерсия МакДермот е британски историк, специализиран в българската история. Родена е през 1927 г. във Великобритания. Първото й посещение в България е през 1948 г. От 1958 до 1973 г. е почетен президент на българо-английското културно дружество за приятелско сътрудничество, чието седалище е в Лондон. От 1963 до 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава английски език в София. В следващите десет години преподава история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред книгите на Мерсия МакДермот са „Апостолът на свободата – портрет на Васил Левски“, „Свобода или смърт – биография на Гоце Делчев“, „За свобода и съвършенство – биография на Яне Сандански“ и др.