Рафаел Бенитес заяви, че мисията му в Евертън е била невъзможна, защото в миналото е бил част от градския съперник Ливърпул. В интервю за Скай Спортс Нюз той каза, че клубната политика на "карамелите" е била проблем, а той не е имал силите да поиска промяна.
"Нямаше да приема офертата на Евертън, ако нямаше да направя всичко по силите ми, за да подобря представянето на отбора на терена. Знаех обаче колко трудно щеше да бъде, тъй като съм бивш треньор на Ливърпул. Може би това ме спря във вземането на някои решения", заяви Бенитес.
"Попитах ръководството дали е окей с всичко това, а те казаха, че нямат проблем. В главата ми обаче се въртеше това, че са похарчили 600 милиона лири за трансфери, а нещата не вървят, собственикът не е доволен и феновете не са щастливи.
"Осъзнах, че трябва да се променят много неща вътре в клуба, но не смеех да ги поискам веднага, защото съм бивш мениджър на Ливърпул. Притеснявах се хората да не си помислят, че искам да променям собствения им клуб.
"На друго място щях да поискам тези промени. Правил съм го и преди, защото само така можеш да промениш футболната култура на един отбор. В Евертън това нямаше как да се случи, за съжаление".