Драматичният театър "Рачо Стоянов" отбелязва на 10 октомври 77 години от първия премиерен спектакъл, изигран на габровска сцена. Първите 77 билета, закупени от театралната каса, ще бъдат по 7 лева  -  за 77-ия сезон на театъра, съобщиха от пресцентъра на габровската трупа.
За честването е поканен спектакълът "Майстори“ по пиесата на патрона на театъра Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Продукцията е на Драматичния театър „Н. О. Масалитинов“ - Пловдив и ще бъда представена на 10 октомври от 19:00 часа.
Пиесата се е превърнала в класика на българската драматургия, тъй като разглежда темата за красотата, творческата сила и вдъхновението, преплетени в неотделима цялост, разказа Емилия Илиева, връзки с обществеността в театъра. По думите ѝ дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и добродетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се жертват в името на творението, е водещ в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в "Майстори" паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.
Илиева обясни, че пиесата има съвременен прочит, с който ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров. Те влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата "Майстори", за да предложи нова гледна точка към нея, припомня Илиева.
На 10 октомври 1945 година е било първото професионално театрално представление, което поставя и началото на историята на театъра в града. Първата премиера на сцената на театъра е "Хъшове" от Иван Вазов, а първият директор е бил Мишо Георгиев.