Хърватското правителство реши да продължи участието на хърватски военни в мироопазващата мисия в Косово, военноморската мироопазваща операция на ЕС в Сомалия и мироопазващите мисии на ООН, съобщи Хина.
Хърватия участва в мисията на КейФОР в Косово от 2009 г. и досега 1358 хървати са служили в там.
Предложението е Хърватия да предостави до 60 военнослужещи и до два хеликоптера на КейФОР през 2023 и 2024 г., каза вчера министърът на отбраната Марио Баножич на заседание на кабинета.
Хърватия ще продължи участието си в мироопазващата операция EU NAVFOR Somalia ATALANTA през следващите две години с максимум 25 военнослужещи.
Що се отнася до мироопазващите мисии на ООН, до трима военнослужещи от хърватската армия ще служат в Ливан, до петима в Западна Сахара и до девет в Индия и Пакистан.
Между двама и петима военнослужещи от военноморските сили на Хърватия също ще продължат да участват в дейностите на Постоянната противоминна група на НАТО. Те ще бъдат прикрепени към италианския флот и ще действат в Средиземно и Черно море.
Баножич каза, че като отговорен член на международната общност Хърватия отдава значение на участието в мироопазващи операции и мисии в чужбина, като по този начин допринася за изграждането на международния мир и сигурност и повишава собствените си способности.
Решението за участие в мироопазващите мисии трябва да бъде одобрено от хърватския парламент.