Ейджа Уилсън, Челси Грей и Кейси Плъм, които помогнаха на тима на Лас Вегас Ейсес да спечели в неделя първата си титла в Женската национална баскетболна асоциация (WNBA), попаднаха в последния момент в състава на САЩ за световното първенство в Австралия.
По-късно днес Уилсън, Грей и Плъм ще участват в шампионския парад по улиците на Лас Вегас, а веднага след това ще отлетят към  Австралия, където в четвъртък американките срещат Белгия в първия си мач от груповата фаза на световното първенство.
Заедно с тях към Зеления континент ще се насочат и баскетболистките на Кънектикът Сън Алиса Томас и Бриона Джоунс. Във финала в WNBA Лас Вегас спечели срещу Кънектикът с 3:1 победи, а ако серията бе достигнала до пети мач, който щеше да се играе във вторник, националният отбор на САЩ щеше да претърпи сериозни промени. Уилсън, Грей и Плъм обаче почти сигурно ще пропуснат двубоя с белгийките.
В редиците на американския отбор личат още имената на съотборничките в Сиатърл Джуъл Лойд и Бриана Стюарт, които ще бъдат две от най-опитните в тима. Те ще трябва да компенсират отсъствието на центъра Бритни Грайнър, която излежава 9,5-годишна присъда в руски затвор за притежание на забранени вещества. На предишното световно първенство в Испания през 2018 година Стюарт спечели приза за "Най-полезен играч" и заедно с Лойд, Уилсън и Плъм бе в основата на спечелената световна титла.
Американският тим се допълва и от дебютантките Ариел Аткинс от Вашингтон, Калеа Копър от Чикаго и Сабрина Йонеску и Бениджа Лейни от Ню Йорк. 
"Очаквахме с нетърпение Световното първенство по pрез 2022 година и приветстваме възможностите и предизвикателствата, които предоставя това състезание.  Ще се изправим срещу най-добрите отбори в света", каза старши треньорът на американския тим Черил Рийв.
"Тимът ни включва някои от най-ярките звезди на нашата игра и аз съм развълнувана да водя този отбор с цел да спечели четвърта поредна световна титла. Искам да изразя благодарността си на всички, които бяха част от нашия изключително конкурентен тренировъчен лагер и се надявам да работя с много от тях отново в бъдеще", добави Рийв. 
Съставът на САЩ е в група "А" на световното първенство заедно с отборите на Белгия, Пуерто Рико, Босна и Херцеговина, Китай и Република Корея.