Световната антидопингова агенция (УАДА) призова за ускоряване на разследването на случая с олимпийската шампионка по фигурно пързаляне в отборната надпревара от Пекин 2022 Камила Валиева и сега организацията чака решение. Това съобщи президентът на УАДА Витолд Банка.
На 14 септември Вероника Лоигнова, генерален директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), каза пред ТАСС, че агенцията е приключила разследването на случая Валиева. По-късно тя добави, че изслушванията може да се проведат в края на септември или началото на октомври в Дисциплинарната комисия на РУСАДА.
"Доколкото знам, е определена дата за изслушване, така че трябва да изчакаме решението на Дисциплинарната комисия. След това УАДА ще реши какво да прави, това не е най-доброто време за обсъждане на темата. Ние следим много внимателно този случай и миналия месец отбелязах необходимостта от ускоряване на процеса. Сега знаем, че изслушванията ще се проведат много скоро", каза Банка.
През 2021 година РУСАДА тества Валиева веднъж - на 25 декември, по време на руското първенство в Челябинск, а допинг пробата на състезателката беше изпратена в лаборатория, акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА) в Стокхолм. На 8 февруари по време на Игрите в Пекин стана известно, че забраненото лекарство триметазидин, което попада в класификацията S4 на списъка на УЕДА (хормони и метаболитни модулатори), е открито в пробата на Валиева. То се използва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, тъй като нормализира енергийния метаболизъм на клетките. Лекарството не оказва никакво влияние върху резултатите на спортистите, но употребата му е забранена както по време на състезание, така и в извънсъстезателен период.
На 8 февруари Руската антидопингова агенция наложи временно наказание на Валиева, което тя успешно оспори пред Независимата дисциплинарна комисия на РУСАДА на следващия ден. Международният олимпийски комитет (МОК), УАДА и Международният кънки съюз обжалваха решението пред Спортния арбитражен съд.
КАС отхвърли обвиненията, считайки, че въз основа на много ограничените факти в този случай и след разглеждане на съответните правни въпроси, временното отстраняване не може да бъде наложено на фигуристката поради изключителни обстоятелства, тъй като непълнолетните спортисти са "защитени лица" съгласно Световния антидопингов кодекс. Валиева беше допусната до участие в индивидуалния олимпийски турнир по фигурно пързаляне, на който зае четвърто място.
16-годишната Валиева спечели олимпийската титла отборно в Пекин. Тя стана и европейска шампионка през тази година.