Седемдесет и два процента от жителите на Букурещ са по-скоро недоволни от вида на града си. Това показва проучване на социологическа агенция Авангард, осъществено през септември по поръчка на частната новинарска телевизия Диджи 24.
Въпреки че до местните избори в Румъния остават повече от две години, партиите и кандидатите за кмет на Букурещ вече влязоха в предизборна кампания, отбелязва Диджи 24.
Робърт Негоица от Социалдемократическата партия (СДП), който в момента е кмет на 3-и сектор на Букурещ, е политикът, който се ползва с най-голямо доверие сред анкетираните – 25 процента, информира телевизията. На следващите места се класират Габриела Фиря (също от СДП, която бе кмет на Букурещ от 2016 г. до 2020 г.) с 23 процента и Даниел Бълуца (също от СДП, понастоящем кмет на 4-и сектор на румънската столица), който също получава 23 процента доверие.
Настоящият кмет на Букурещ - независимият Никушор Дан, който спечели местния вот през 2020 г., се ползва с доверието на едва 16 процента от анкетираните. 
Лидерът на националистическата и антисистемна партия Алианс за единство на румънците Джордже Симион буди доверие у шест процента от участниците в допитването.
Ако в Румъния предстояха скоро парламентарни избори, на първо място би се класирала Социалдемократическата партия, става ясно от резултатите от анкетата. Тридесет и четири процента от участниците в анкетата са отговорили на този въпрос, посочвайки конкретна партия. От тях 34 процента биха гласували за СДП, 25 процента – за Национално-либералната партия (НЛП), 13 процента - за Алианс за единство на румънците (АЕР), 12 на сто - за Съюз за спасение на Румъния (ССР), 6 процента - за Партия „Народно движение“ (ПНД) и 3 процента - за партия „Про Румъния“.
Общо 37 процента от анкетираните са посочи конкретна партия, за която биха гласували, ако предстояха скоро избори за Генерален съвет на община Букурещ, като от тях 30 процента са избрали СДП, 27 процента – НЛП, 15 на сто – ССР, 13 процента – АЕР, 5 процента – ПНД, 3 процента – „Про Румъния“, сочат данните от анкетата.
Четиридесет и девет процента от участниците в допитването са на мнение, че настоящият кмет Никушор Дан не трябва да се кандидатира за нов мандат.
Според анкетираните 3-и и 4-и сектор на Букурещ са най-добре управлявани (получават по 25 процента одобрение), а като цяло повечето букурещяни смятат, че след последните избори развитието на Букурещ е в застой.
Анкетата е осъществена по телефона от агенция Авангард в периода 7-14 септември 2022 г. върху представителна извадка от 901 души. Максималната грешка на извадката при ниво на достоверност 95 процента е плюс/минус 3,4 на сто.