Днес в Ню Йорк се откриват общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН, припомнят световните агенции.
От трибуната на световната организация ще говорят президенти, премиери, външни министри, а в кулоарите на проявата ще има редица двустранни и многостранни срещи, на които ще се обсъждат актуални международни теми. Борбата с коронавируса и други инфекции, войната в Украйна, климатичните промени, продоволствената криза, ядреното неразпространение - това са само част от темите, които ще бъдат дискутирани.
Днес ще има среща на високо равнище, посветена на продоволствената криза и председателствана от САЩ, ЕС и Африканския съюз. Утре ще има кръгла маса по въпросите на климатичните промени, организирана от генералния секретар на ООН. Ситуацията в Украйна ще се обсъжда по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН на министерско ниво на 22 септември. На 23 септември ще има проява на високо равнище, посветена на борбата с пандемиите.
Общо в общополитическите дебати ще участват президенти на 92 страни, четири страни ще бъдат представени от вицепрезидентите си, а 61 страни от премиерите си. Украинският президент Володимир Зеленски ще може да се включи с изявление дистанционно на 21 септември.