Новините за култура и спорт в балканските държави и градове трябва да имат по-широко и мащабно отразяване. Нека колкото се може по-малко да присъства думичката криза или война. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ), която се провежда в Бургас. БТА е домакин на събитието.
Николов посочи, че журналистическата дейност е уникална и много важна.
"Бъдете по-активни в информационния поток, отразявайки реалността и събитията, свързани с природните феномени и катаклизми", заяви кметът. Той изрази съжаление пред участниците в срещата за неудобството, причинено от кратката, но силна ураганна буря в района на Бургас.
"Може би е добре да има по-силен натиск към метеорологичните служби - по-ранно и своевременно да ни предупреждават, за да може местните власти да се подготвят при такива аномалии и да намалее стреса към населението", коментира кметът. Той допълни, че е важно да се намери място в Плана за възстановяване и развитие за по-широко мащабна информационна система, която със SMS или по-друг начин да информира населението за предстоящи природни явления, за да подготви хората.