От началото на войната в Украйна цената на слъчогледа се е понижила почти два пъти, което обаче някак изобщо не се отразява на цената на олиото в магазините, споделиха за „Утро“ земеделци. Те недоумяват как се калкулират продажните цени и защо някои продължават да обвиняват тях за поскъпването на храните, когато всъщност зърното е дори по-евтино от миналогодишното. 
В първите седмици след 24 февруари, когато стана ясно, че част от реколтата на украинските фермери ще бъде загубена, цената на слънчогледа достигна 2000 лева на тон. Сега обаче варира между 1000 и 1200 лева. Въпреки това олиото не поевтинява и вероятно държавата трябва да се намеси и да се види защо се случва това, каза пред „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев.
Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва дори поскъпване на олиото за този период. През март цената му скача с 34,5% спрямо миналогодишната като достига средно 4,64 лева за литър. А през септември вече е 4,80 лева.
Разбира се, разходите на преработвателите също растат заради по-скъпите ток, газ, горива, разходи за заплати т.н. Но е факт, че веднъж достигнал някакви рекордни нива, цените рядко падат надолу. Това го видяхме тази пролет и със строителните материали. В един момент стоманата и други метали поскъпнаха рязко, на това основание строителите вдигнаха цените за новото строителство, което повлече нагоре и старите апартаменти. После металите поевтиняха, но цените не паднаха, а дори продължиха да растат. Не беше много забележимо и поевтиняването на хляба заради премахването на 20% ДДС за него и брашното.
Но когато инфлацията е висока, всеки си калкулира в цените и бъдещо поскъпване. В случая с олиото влияние за продължаващото поскъпване вероятно оказва и очакваната лоша реколта. Заради тежката суша през лятото, фермерите прибират едва 200-220 кг слънчоглед от декар, при нормални количества от 290-300. Двойно по-ниски са добивите от царевица - вместо обичайните 700-800 кг от декар тази година се вадят едва 300-400 кг, съобщи Милен Коев. Според него падналите в последните седмици поройни дъждове могат да са от значение за следващата реколта, но за тази само увеличават проблемите.