С ръж, чиито семена са отгледани на мястото на съборената Берлинска стена, ще бъде замесен Хляб на мира. 12 държави са партньори в инициативата, която ще финишира в навечерието на 25-годишнината от срутването на стената, станали символ на разделението в Европа.

Това съобщи Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на конференция, провела се в рамките на Международната селскостопанска изложба "Агра 2014" в Пловдив. Идеята е да покажем дали е реален принципът за свободно движение на хора, капитали и стоки в рамките на Европейския съюз, обясни Вукодинов.

За целта на мястото на стената е засята ръж. Реколтата е изпратена в 12 държави, които в момента отглеждат зърно от нея. В България нивата се намира в село Драгомир, община Съединение, посочи Ангел Вукодинов. През лятото тя ще бъде ожъната, а ръжта ще замине за Германия, както и добивите от останалите държави участнички в проекта. Там ще бъде направено брашно, от което ще се приготви Хлябът на мира и символично ще се разчупи на 1 октомври, обясни Ангел Вукодинов.