Това е най-тежкото лято за служителите на Районна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението (РД ПБЗН) в Казанлък през последните няколко години, каза в интервю за БТА ръководителят на дирекцията главен инспектор Станимир Тончев. „Не говоря за статистика на брой произшествия, а за тежест на пожарите. Двата големи пожара, които възникнаха това лято в Казанлък, са едни от най-тежките за последните пет години“, уточни той. 
Първият пожар, който възникна в обедните часове на 19 юли в източния край на Казанлък в района на бензиностанция, унищожи 70 декара иглолистна гора и 170 квадратни метра сгради разгърната площ, напомни той. Пожарът възникна във вилната зона на града и там бяха спасени 50 постройки и бяха евакуирани четирима граждани. Пожарът на 17 август, който възникна на военен полигон „Тюлбето“, също е с големи материални загуби. Огнената стихия унищожи 1300 декара смесена гора. В този пожар са спасени 20 постройки и пет тежкотоварни автомобила, посочи инспектор Станимир Тончев. 
Той отбеляза, че и за двата пожара в момента се работи по досъдебни производства за изясняване на причините. В гасенето на пожарите освен екипите на РД ПБЗН , са участвали служители на горските стопанства в Казанлък и Мъглиж, доброволци от доброволното формирование към Община Казанлък, жители на града и околните села, както и служители от звеното за пожарна безопасност към оръжейния завод „Арсенал“ АД. Участие са взели пожарни екипи от Казанлък, Гурково, Павел баня и Стара Загора.
Пожарът, който възникна в северната част на Казанлък на 19 юли едновременно с този във вилната зона, е без преки материални загуби. „Там горяха сухи треви и обработена лавандула, димът от които създаде неудобство за жителите на града в продължение на няколко дни и се наложи да се включи тежка техника от Община Казанлък“, посочи още Тончев. 
Според него най-честата причина за възникването на пожари е човешката небрежност. „Не мисля, че хората нямат информация, но мисля, че подценяват нещата и не мислят, че може да се стигне до такива мащаби например от незагасена цигара или от запалени отпадъци. По-скоро хората не са запознати с вероятните последствия от действията си“, обясни той. По думите на Тончев районната служба в Казанлък извършва превантивни действия като редовно публикува в интернет страницата си правила за действие при пожар, както и правила за недопускане на пожари както през летния, така и през предстоящия отоплителен сезон. 
„По случай седмицата на пожарната безопасност РД ПБЗН – Казанлък организира дни на отворените врати, през които гражданите имат възможност да дойдат и да се запознаят както с възможностите на наличната техника, така и с работата на служителите ни“, обясни Станимир Тончев. Днес пред сградата на Община Казанлък е предвидено изложение на част от пожарната техника, а по-късно до стадион „Севтополис“ ще бъде направена демонстрация за действие при пътнотранспортно произшествие (ПТП) и при пожар в лек автомобил, посочи той. „Предстоящите възстановки показват част от нашето ежедневие, а гражданите ще могат да разберат как могат да бъдат полезни на себе си или на околните при ПТП или при запален автомобил", коментира инспектор Тончев. 
От голяма помощ при борбата с пожарите са и доброволните служби, посочи Станимир Тончев. Той обясни, че като доброволци могат да бъдат записани всички български граждани на възраст над 16 години, които да преминат необходимото обучение, а след 18-годишна възраст да оказват необходимото съдействие при нужда. Записването става в Община Казанлък, допълни той. 
Инспектор Тончев разказа още, че в момента се извършва подготовка на представителния отбор на дирекцията за участие в няколко състезания. „Тази година състезанията са доста успешни за нас“, отбеляза той. На 26 септември във Варна ще се състои международен турнир за купа „Одесос“. На 11 октомври в Казанлък предстои индивидуалното състезание в две дисциплини за Купата на Севт III, а последното за годината е състезанието в Кърджали за Купата на Българската федерация по пожаро-приложен спорт. 
Седмицата на пожарната безопасност се отбелязва от 12 до 16 септември. В рамките на инициативата ще бъдат реализирани близо 1000 инициативи, посветени на правилата за безопасно поведение при пожар и други инциденти, съобщиха от пресцентъра на МВР. През тези седем дни в пожарните служби ще се състоят дни на отворените врати, демонстрации, учебни евакуации, беседи, исторически изложби, срещи с ветерани и различни обществени кампании. Традиционно кулминацията на Седмицата ще бъде празникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който ще бъде отбелязан тържествено на 14-и септември.