Японският император Нарухито похвали днес "многото постижения и големия принос" на покойната британска кралица Елизабет Втора, а японският премиер Фумио Кишида определи кончината ѝ като "голяма загуба" за международната общност, съобщи Франс прес.
"Изразявам искреното си уважение и благодарност към кралицата за многобройните постижения и приноси, които е постигнала" по време на своето управление, каза Нарухито в изявление, предадено от Японската агенция на императорския двор. "Начинът, по който тя винаги се стремеше към мир и хармония в света, впечатли дълбоко много хора", добави Нарухито, като изрази "дълбоката си тъга“.
Загубата на "кралицата, която преведе Обединеното кралство през бурни времена по света, е голяма загуба не само за британския народ, но и за международната общност", заяви Кишида по-рано днес. Елизабет втора "управлява 70 години, най-дългото управление в историята, и изигра изключително важна роля за световния мир и стабилност", добави японският лидер, като подчерта приноса ѝ за укрепването на двустранните отношения, включително посещението ѝ в Япония през 1975 година.
Това беше първото посещение на британски монарх в Япония. Тогава Елизабет Втора се срещна с Хирохито, тогавашния император на Япония и дядо на Нарухито.
"Японското правителство изпраща своите искрени съболезнования на британската монархия, правителството и народа на Великобритания", добави Кишида.
Японските национални флагове бяха свалени наполовина днес в знак на почит към покойната Елизабет Втора.