В Брацигово започва тридневен форум "Брацигово - каменният поток на времето", организиран от Община Брацигово, Камарата на архитектите в България и Камарата на строителите в България. Той ще се състои за втора поредна година - от 9 до 11 септември, съобщават организаторите.
Архитектурният форум е посветен на културно-историческото наследство и е насочен както към професионалисти -  архитекти, инженери, реставратори и строители, така и към граждани, защото значимостта на културното ни наследство е важно да бъде осъзната и всички заедно да се грижим за неговото опазване, ревитализиране и обживяване. Именно с тази мисия към форума има и детска архитектурна работилница със специално послание и значение "Макети на мечти", с която децата ще превърнат една от сградите в Историческия музея в рамките на няколко месеца в "Музей на мечтите" с временна експозиция.
Част от програмата на форума е кръгла маса на 9 септември от 13:30 ч. на тема "Проблеми при прилагане на законодателството и осигуряването на квалифицирани кадри в областта на опазване на недвижимото културно наследство“ с представители на различни държавни органи.
Целта на организаторите на форума е да се създаде образователен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема.
Програмата тази година включва три дни лекции и презентации по различни теми, свързани с архитектурното културно-историческо наследство – опазване, реставрация, адаптация и ревитализация.
Организирани са три практически обучения в сградата на сдружение „Наследство Брацигово“- „Каменна мааза“: "Традиционни техники и методи на работа с вар и хоросан","Възстановка на декоративен каменен корниз","Декоративни каменни орнаменти за изграждане на чешма".
От 13 ч. на 10 септември в Етнографския музей ще има Фолклорен кулинарен фестивал, представящ традиционни рецепти за Община Брацигово с музикална и танцова програма на ансамбъл "Български ритми".
На 10 септември от 16:00 ч. ще има презентация на тема енергийна ефективност при сгради със статут на недвижимо културно наследство от италианската агенция "CasaClima".
На 11 септември програмата е насочена към изкуство и архитектура, започвайки с представяне на изложбата "Драски по софийските работи" на арх.Тодор Войников в Историческия музей в Брацигово, направена по неговата книга, рисувана и изписана изцяло на ръка в продължение на петнадесет години. Програмата на форума ще завърши с акад.Цвятко Сиромашки, който ще говори за синтеза между скулптура и архитектура.
Събитието е с медийната подкрепа на Българската телеграфна агенция.