Българският производител на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД ще произвежда новите си модели не в Русе, а в съседния румънски град Гюргево. Причината за решението е фактът, че северната ни съседка е предоставила много по-добри условия за наемане на нужната й земя.
През миналата година „Син Карс Индъстри“ направи първично публично предлагане на Българска фондова борса, като набра 2 млн. допълнителен капитал за производство на градски бизнес електромобили. Всички опити на компанията да си осигури дългосрочно достатъчно голям терен в Русе и Иваново обаче ударили на камък.
Най-доброто, което можеше да получим в България, е да вземем земя с наем 1 лев на декар за максимум 10 години. Не е вариант да купим тази земя и да налеем там два милиона, ние сме публична компания и акционерите ни нямаше да са щастливи от такава сделка. А в Румъния успяхме да наемем терен от 700 декара за 1000 евро месечен наем за следващите 73 години, обясни основателят и главен изпълнителен директор на „Син Карс Индъстри“ Росен Даскалов. 
Производствената линия в сегашните помещения на фирмата на бул. „Трети март“ ще продължи да работи. В Русе ще остане и R&D центъра (звеното за изследване и развитие). Днес от 13 часа „Син Карс“ ще направи официално нейно представяне пред акционери, партньори и всички заинтересовани страни. 
Новият завод в Гъргево е на етап проектиране и строителството му ще започне през следващата година. „Син Карс“ вече има поръчки за 400 електромобила от серията L-Сity и се предвижда изработването по една кола на всяка смяна. През юли колата на русенската фирма премина успешно теста WLTP (Worldwide Harmonized Light - Процедура за изпитване на дежурни превозни средства) в лабораторията на TUV SUD в Щутгарт. В резултат тя получи сертификат за типово одобрение на превозни средства, произведени в малки серии в категория N1 - до 3000 бройки годишно.