Денят на Съединението бе отбелязан в британския парламент по инициатива на Фериял Кларк, депутат от Лейбъристката партия за района на Енфилд, където живее най-голямата българска общност в Лондон. На срещата присъстваха българският посланик в Лондон Марин Райков и британският му колега - Роб Диксън, който  специално бе дошъл от България, за да присъства на честването. Интерес към събитието проявиха британски депутати и наши сънародници. Писмо до българската общност бе изпратено и от вицепрезидента Илияна Йотова. 
Фериял Кларк подчерта, че събитието отбелязва не само важна дата от българската история, но и съвременния принос на българската общност във Великобритания.  Българите във Великобритания са представители на един народ с уникална културна идентичност, каза тя, като допринасят за културно-етническото многообразие на този град. По данни на вътрешното министерство 25 000 българи живеят само в Енфилд и го наричат свой дом, заяви депутатката на лейбъристите.
Посланик Марин Райков посочи, че в Обединеното кралство нашите сънародници наброяват 250 000 души. Сред тях има и такива, които срещат проблеми с интеграцията, затова работата с тях на всички нива е много важна, подчерта посланик Райков и благодари както на местните власти, така и на парламентаристите за ангажираността с българската общност.
Британският посланик Роб Диксън припомни, че когато отбелязваме Деня на Съединението, който връща България на картата на Европа, не може да не споменем факта, че на този ден Британската империя е застанала на страната на новата държава. В последните години нашите приятелски отношения стават все по-близки, заяви посланик Диксън и посочи чисто човешките взаимоотношения. В България също има британска общност от 50 000 човека, която е най-голямата такава общност в Източна Европа. Във Великобритания учат около 6000 български студенти, а в България има 3500 британски студенти. 
Важно е и сътрудничеството между двете страни в областта на  отбраната и сигурността във връзка с войната  в Украйна, заяви Роб Диксън. Като съюзници България и Великобритания тясно си сътрудничат, въпреки че решенията не са лесни, заради настроенията, които съществуват в част от българското общество. 
Предприемат се и съвместни действия в борбата с модерното робство, трафика на хора и климатичните промени. Спорeд посланик Диксън възможности за сътрудничество между  двете страни има и в областта на съвременните технологии, защото към България в момента проявяват интерес големи технологични компании и това дава много шансове за развитие, смята Роб Диксън.