Виртуозите на светлинно-огнените постановки и шоу програми от трупа „Палячи“ избраха Русе за премиерата на най-новата си постановка „Квазар“. Тя ще бъде играна за пръв път пред публика на финала на международния фестивал „Живи статуи“ - на 18 септември, неделя от 21.40 часа на централния площад.
В драматичния сюжет на спектакъла „Квазар“ стои идеята за борбата за надмощие, а основният фокус е обединяването на силите. Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с помощта на най-новите реквизити за светлинно шоу, а подобен сценарий с такива ефекти се представя за първи в България в Русе. Спектакълът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“.
Върху постановката е работено над 1 година, а зад нейната реализация стои екип от 11 човека. Създателите и са артисти, дизайнери, компютърни специалисти, хореографи, научни работници, танцьори. Освен уникалния сюжет, екипът е създал специални костюми и реквизити за своето превъплъщение в новата постановка. По време на целия „разказ“ е предвиден и дикторски текст както на български, така и на английски език.
„Квазар“ е създадена по идея на основателя на група „Палячи“ Иван Ценков, който споделя следното за сюжета: „Най-ярките светлинни обекти във Вселената са Квазарите. Те светят с мощността на хиляди галактики и са вдъхновението за едно истински ярко светлинно представление“.
В седемгодишната си история „Палячи“ е изнесла многобройни огнени спектакли в страната и в чужбина и носителка на многобройни български и чуждестранни награди.