Електроразпределителните дружества да бъдат задължени да уведомяват писмено гражданите за предстоящите прекъсвания на тока заради профилактика на съоръженията. Това да става в районите и жилищните блокове, където се предвижда профилактика, в сайтовете на съответната община и в местни медии и средства за масова комуникация. Това предложи с писмо на омбудсмана Диана Ковачева председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев на 3 май. Обхватът на предложението не се ограничава до Русе, а е за всички общини в страната. Това е поводът да разговаряме с Иво Пазарджиев по тази и други актуални теми.

- Г-н Пазарджиев, кое ви накара да се обърнете към омбудсмана Диана Ковачева с искане да се намеси и хората да бъдат уведомяване от енергоразпределителните дружествата за предстоящо спиране на тока заради профилактика? В писмото си пишете за сигнали от граждани, какви са те? 
- Като председател на Общински съвет-Русе многократно съм бил ангажиран от граждани по различни поводи, които не са пряко свързани с дейността на Общинския съвет. Никога не съм си позволявал да кажа на човек, който е потърсил помощ и ми вярва, че проблемът не е от правомощията ми. Приел съм, че след като съм на ръководна позиция, в сграда над която се развява българското знаме, съм длъжен да посреднича между граждани и институции. Хората споделиха за неудобства, причинени от профилактиките, които се правят планово от електроразпределителните дружества и за които не са били уведомени. Неудобствата от тези дейности, които не са добре оповестени са за всички - за домакинства, офиси на фирми и институции. Най-сериозният проблем обаче, за който бях сигнализиран, е за множество граждани, които са били блокирани в асансьори по време на спиране на ел. енергията. 
Наложило се е фирмите, които извършват сервизна дейност, да евакуират десетки хора
Неефективно е профилактиките да бъдат обявявани единствено в интернет страницата на електроразпределителните дружества. Вярвам, че няма гражданин, който да има навика да отваря страницата на съответното ЕРП, докато пие сутрешното си кафе. 
- Фактът, че се обръщате към омбудсмана, говори, че вярвате в тази институция. В същото време Русе вече няколко пъти не може да избере омбудсман, защо? В момента тече поредната процедура за такъв избор, можете ли да прогнозирате как ще приключи тя? 
- Да, аз вярвам в институцията омбудсман. Проф. д-р Диана Ковачева показва загриженост и отговорност към проблемите на хората, какъвто е този с профилактиките на ел. енергията. Неуспешният избор на обществен посредник в Община Русе датира от преди 10 години. В предишните мандати, от страна на управляващото мнозинство, нямаше воля за избор. Процедурите се провеждаха, но дори и качествените кандидати не получаваха подкрепа. Считам за недалновидно мисленето, че общественият посредник е излишна фигура или такава, която да наруши комфорта на съветниците или администрацията. 
В настоящия мандат има воля за избор на обществен посредник
но до момента е непостижимо предвиденото в Закона за местното самоуправление и местната администрация мнозинство. Може би и законодателният орган също следва да ревизира това мнозинство, тъй като то се явява сериозна пречка. Няма логиката председател на Общински съвет да се избира с мнозинство повече от половината от общия брой съветници, а общественият посредник с 2/3. Въпреки това се надявам, че този път процедурата ще завърши с успех. 
- Ваши колеги твърдят, че този път има фаворит за поста. Всъщност изборът на омбудсман, който трябва да събере 2/3 от гласовете е и тест за Общинския съвет, възможни ли са мнозинства и кои биха били обединяващите теми? 
- Вероятно всеки от колегите има свой фаворит. Колкото до това дали съветниците могат да бъдат обединени около тема, която е важна за града, считам че това е възможно. 
Бяхме свидетели на случаи, когато Общинският съвет беше единен около важни теми за града и партийните ежби останаха на заден план
Удовлетворен съм, че много от тези важни решения се взеха в заседателната зала след говорене и аргументи. Всъщност проблемът на политиците и на национално ниво е, че не успяват да си говорят по важните теми за гражданите.
- Как оценявате работата на Общинския съвет няколко месеца преди края на мандата? Имало е случаи предложения на кмета Пенчо Милков и неговата администрация да бъдат връщани, да бъдат оттегляни, на какво се дължи това, при положение, че той разчита на мнозинството на БСП и ВМРО? 
- Настоящият мандат беше изключително тежък. Няколко месеца след като започна нашата работа започна пандемията от коронавирус. Тя промени всичко - начина на живот, приоритетите и дори начина на заседаване. Считам че съветниците достойно изпълняваха задълженията си. Колкото до предложения на администрацията, които не са били приемани, мога да споделя, че в настоящия мандат 
няма бетоново мнозинство, което да гласува предложенията на кмета машинално
Решенията се гласуват след сериозен анализ. Ние от ВМРО винаги сме оказвали подкрепа за предложения, които са добри за Русе, независимо от това кой е кмет. Също така сме конструктивна опозиция за всичко, което считаме за неправилно. Тези докладни, които не са рутинни често предизвикват разговори и консултации между политическите сили и администрацията, като се стараем да постигнем консенсус. 
- Наближават местните избори, какви са вашите планове? Може ли да ви видим като кандидат за кмет и няма ли да ви конфронтира това с действащия кмет Пенчо Милков, който вече заяви намеренията си да се кандидатира за нов мандат? 
- Явяването на избори не следва да се приема като самоцел и нещо задължително. Аз съм човек, който обича професията си и не бих искал да се разделям с нея. Важно е личностите да се кандидатират за една или друга позиция, ако зад тази кандидатура има гражданска енергия. Считам че на местно ниво политическите партии не са факторът, който решава изборите. 
На местно ниво хората гласуват за личности
Бих участвал като кандидат в местните избори за една или друга позиция, ако зад моята кандидатура има подкрепа от стойностни личности. През целия си съзнателен живот съм бил обществено активен и съм работил за по-доброто бъдеще на нашия регион. Независимо дали е било в качеството ми на член на неправителствени организации, на спортни клубове, като участник в инициативни комитети за изграждане на паметници, общински съветник, председател или пък просто човек. Стремял съм се да бъда полезен на обществото като цяло, а също и на всеки един потърсил подкрепа от мен. Вярвам, че е необходимо да съхраним съграденото от предците ни и да предадем любовта към Русе и всичко родно на следващите поколения. Надявам се да живеем в една община, равнопоставена на останалите не само български, но и европейски общини, така както е било преди, община с изключително историческо наследство и гордо бъдеще. Трябва да продължим градежа на съвременен Русе, достоен и силен! Именно за това бих участвал като кандидат в местните избори за една или друга позиция, ако зад моята кандидатура има подкрепа от стойностни личности. Изборите следва да бъдат състезание на идеи и хората, които се занимаваме с политика сме длъжни да предложим на гражданите избор от качествени кандидати. Всеки, който се чувства достоен и подготвен за определена позиция, може да се кандидатира и това не следва да бъде повод за конфронтация. 
- Каква трябва да е посоката през следващия управленски мандат, независимо кой ще е кмет, какви трябва да са приоритетите?
- Изключително важно е хората да гласуват с разум за доказани и компетентни личности. 
Не трябва да се позволява популисти и хора, които не са постигнали нищо в живота си, да бъдат поставяни на ръководни позиции
За съжаление политическата криза спомогна и за такива процеси. Хората се отчаяха и започнаха да се лутат в избора си. Най-големият проблем, за който трябва да се работи през следващия мандат, е задържането на младите хора в града ни. Няма по-сериозна тема за Русе от обезлюдяването. Необходимо е да се продължат усилията за привличане на инвеститори, които да осигуряват работни места за висококвалифицирани кадри. Задържането на интелигенцията в града ни е винаги е било приоритет номер едно за мен. Разбира се, трябва да се работи за подобряване на инфраструктурата, към която всички сме изключително чувствителни. Също така общината следва да има стратегия за озеленяването в нашия град, а не да се работи на парче. Екологията винаги е била една от основните дейности, които са били приоритет за мен. Намирам за правилно и напълно логично общината да възлага дейности на доказани русенски фирми, които, поставени в конкурентна среда, ще предоставят качествени услуги. 
- ВМРО не е в добра кондиция в момента, на какво ще разчитате наесен? Как оценявате съотношенията на политическите сили в общината, а и в региона?
- Действително на последните няколко избора на национално ниво ВМРО не показва потенциала, които има, а и обществото желаеше да пробва нещо ново. Много хора споделят, че са необходими спешни промени. Аз също споделям това мнение. Важно е тази достойна организация да покаже, че гледа към бъдещето, че е флагман на просветения патриотизъм, че няма зависимости от външни сили или бившата Държавна сигурност. Необходимо е да бъдат осмислени грешките и да се продължи напред.
Има хора от миналото, които следва да останат в миналото 
На местно ниво ситуацията е по-различна. ВМРО има утвърдени структури и работещи хора, които ежедневно откликват на проблемите на гражданите. В Русе имаме поне пет кандидатури, които са достойни и за кандидат за кмет и за водачи на листи. Както казах по-рано, личностите са най-важни в едни местни избори. Ако сме били честни и почтени хората ще гласуват за нас. Колкото до съотношенията на политическите сили в общината, считам че тези местни избори ще бъдат с невиждана досега конкуренция с изравнени сили на 3 или 4 субекта. Надявам се обаче, че гражданското общество ще прояви разум, а не само емоция, и ще направи правилния за нашата община избор.