„Герой не е този, чиито мускули са най-големи, а този, който е отдал живота си на нещо по-голямо от себе си. Благодаря ти, че непрестанно показваш на мен и на всички русенци колко велика е човешката воля“. Това каза кметът Пенчо Милков по време на срещата си с  Теодор Цветков - плувецът, който последователно работи за различни хуманитарни и природозащитни  каузи.
Последното върхово постижение на рекордьора на Гинес беше 71-часовото непрекъснато плуване в езерото „Липник“. За него той беше награден от Пенчо Милков със статуетка „Русе“ и икона на св. Георги Победоносец.
Плувният маратон е нов Гинес рекорд за Теодор, който заедно с екипа си очаква официалното становище от световната организация, което изисква време заради сложната процедура на удостоверяване на постигнатото. 
След като благодари на кмета и на общинската администрация за подкрепата, рекордьорът разказа за следващата си смела мечта - да преплува Мраморно море. Инициативата цели да обедини българския и турския народ, показвайки че всички сме равни, без значение какъв език говорим и каква вяра изповядваме.