Четвърти ден след поройните дъждове собствениците на ферма в покрайнините на Червена вода, занимаващата се със земеделие и животновъдство, са в безизходица и търсят помощ. 
Последиците от наводнението са катастрофални, след като в петък през нощта е дошла приливна вълна над 2 метра, разказва пред Русе Медиа Димитър Илиев. 
Каналът, който е трябвало да поеме водната стихия, от години е обрасъл с растителност и на практика се е превърнал в равна повърхност.
В резултат на това най-пострадала е фермата на Роман Рачев, където складове, земеделска техника, семена, зърно, слама за стотици хиляди левове са се оказали под вода. Оцелели са единствено стотина крави и телета. Фермата с 15 работници не е застрахована и хората са съкрушени. Те няма как да се справят с последиците от потопа със собствени сили, тъй като трактори и едрогабаритна техника са унищожени от водата. Използваема е единствено една машина с гребло. Вчера приключи изнасянето на увреденото зърно от склада - близо 300 тона. Само от него щетите са над 200 000 лева.
Проблем са гладуващите животни. Стопаните  разказват, че са им останали единствено около 70 килограма смески, които се пазят за най-критичните моменти, очаквани в следващите дни. Решение трябва да се намери бързо, в рамките на седмица, след което единственият изход ще е продажба или колене на животните.
Напълно похабен е и посевният материал - мокър и покълнал в чувалите. Стихията е била толкова силна, че от намиращия се наблизо сеновал са повлечени и са разхвърляни множество 300-килограмови рулони слама. В следващите дни се очаква и нов проблем, тъй като мократа слама започва да гние и е възможно да се самозапали.
От Община Русе вчера е изпратена комисия, която е описала щетите и е съставила протокол. Не е ясно обаче дали и каква помощ ще получи пострадалата ферма, чиито собственици не знаят как ще оцелеят.