Старши треньорът на националния отбор на Турция по баскетбол за мъже Ергин Атаман заяви, че страната ще продължи участието си на Европейското първенство в Грузия. Турция е сред съперниците на България в група „А“ на шампионата, който се провежда в Тбилиси.
След драматичния двубой между Турция и Грузия в неделя вечер, от турската баскетболна федерация заплашиха, че ще се оттеглят от първенството. Домакините победиха след две продължения, а след двубоя се разбра за бой между един от турските национали Фуркан Коркмаз, който бе дисквалифициран в хода на двубоя и трима играчи от Грузия, плюс хора от охраната на залата.
Атаман, който също получи дисквалификация в мача, критикува остро Международната федерация по баскетбол (ФИБА) и домакините на група „А“ от Грузия.
„Първо искам да кажа, че загубихме заради наши индивидуални грешки. Преди продължението не можахме да вкараме отворени стрелби. Пропуснахме важни наказателни удари. Горд съм с начина, по който се бориха момчетата. Това е млад отбор, който трябваше да се справи в такава напрегната атмосфера. Разбира се, имаше някои смешни съдийски решения в края и Грузия победи“, коментира Ергин Атаман.
„Да загубим 22 секунди е скандално. Последното притежание на топката бе наше и ако имахме 24 секунди за нападение, това можеше да промени резултата. Затова протестирахме. Това е ясно нарушение на правилата. Тази грешка влияе на резултата. Искахме мачът да се преиграе или поне да бъдат преиграни последните 4:30 минути. Очакваме решението на ФИБА, но това е една остаряла организация и не можем да намерим решение на проблемите“, добави селекционерът на Турция.
Той заяви още, че не знае дали домакините са предоставили записи от охранителните камери. „Доколкото знам все още няма нищо. Чакаме“, каза Атаман след днешната тренировка на турските баскетболисти.
„Не, не мислим да отказване от турнира. Разбира се, ако нещата продължат така, тогава не можем да играем баскетбол. Говорихме с останалите отбори за ситуацията. Всички се оплакват. Ако нямаме охрана, тогава ще помислим за това с нашата федерация. Полицията не може да идва в нашата съблекалня и да напада нашите играчи. Ако заслужаваме, ще отидем в Берлин и ще играем в елиминациите. Тук сме, за да играем баскетбол, това е“, категоричен бе Ергин Атаман.